Ska du börja studera? Kul! Och flytta hemifrån. Det är spännande att flytta hemifrån, få bli vuxen och klara sig själv. Men det är mycket att tänka på. Här kommer fyra viktiga saker för dig som student att tänka på när du flyttar hemifrån.

1# Hemförsäkringen

Du måste ha en hemförsäkring. Försäkringar är inget tillval, utan mycket viktiga ifall något händer. Du behöver ha en hemförsäkring för din egen skull, ifall något händer dig som ett inbrott och du blir bestulen. Men du behöver också hemförsäkring ifall du skulle råka ta sönder något. I många hemförsäkringar ingår “drulleförsäkring”, i annat fall bör du lägga till det. I din svenska hemförsäkring ingår också reseförsäkring. Skaffa hemförsäkring som student genom att jämföra mellan olika försäkringar, så får du en bra premie.

2# Elavtal

Förutom försäkring så vill du ju naturligtvis inte frysa. Gå ut på nätet och leta efter ett bra elavtal. Du kan också fråga dina föräldrar om råd. Ta reda på vad du verkligen betalar för, el eller höga fasta avgifter.

3# Folkbokför dig på den nya adressen

När du flyttar från en bostad till en annan måste du folkbokföra dig på den nya adressen. Gå in på Skatteverkets hemsida och fixa folkbokföringen digitalt. Om du bor långt från föräldrarna kan du begära eftersändning av posten. Svenska myndigheter samt större företag får per automatik veta om att du har ny adress, men inte alla företag och inga föreningar. Skicka ett mejl eller gå in på din profil på företagets och föreningarnas hemsidor så att de får din rätta adress. Det är särskilt viktigt om du väntar räkningar eller viktiga dokument.

4# Dina grannar

Det kan kännas lite nervöst att flytta till ett nytt hus och få nya grannar. Det är bra att ha goda relationer med dina grannar. Hälsa, var artig och se till att inte spela hög musik på kvällen. Många äldre associerar unga med fester och en massa ljud, och du kommer att göra dig en stor tjänst om de tycker att du är trevlig och lugn. Du kan åsamka dig själv stora problem om din hyresvärd uppfattar dig som stökig, då det kan försvåra när du ska söka ny lägenhet.