Att kunna skriva hör till en av skolans mest grundläggande uppgifter och är bland det första elever får lära sig. Redan i förskolan börjar småttingarna med ABC och det är även vanligt att föräldrarna lär dem bokstäver och enkla ljud innan det. Genom skolgången blir skrivandet så småningom allt mer utvecklat, och du får lära dig mer om språket som till exempel att stava, vilka grammatiska former som gäller och hur du använder olika tecken.

Olika människor har olika lätt eller svårt för att skriva och det beror på en rad faktorer. Oavsett det är det alltid fördelaktigt att ta hjälp med skrivandet, särskilt i officiella sammanhang eller om du ska göra en jobbansökan. Genom att använda en textrobot som Cowrite får du enormt mycket hjälp och kan vara säker på att din skrift kommer att bli korrekt och lämplig. Läs vidare om hur den och andra hjälpmedel kan få ditt skrivande att bli så optimalt som möjligt.

Så funkar en textrobot

Om du aldrig har hört talas om textroboten Cowrite förut är du säkert nyfiken på hur den fungerar. Det är en slags virtuell författare som ställer frågor till dig om vad du vill skriva och hur du vill att tonen ska vara, till exempel personlig eller formell. Utifrån dina svar genererar den sedan en text som du kan använda rakt av eller göra förändringar i efter tycke och smak. Lätt som en plätt, med andra ord.

Du kan även få hjälp med ditt skrivande genom olika ordbehandlingsprogram men då måste du själv författa hela texten först. Ordbehandlingsprogrammet kan sedan upptäcka stavfel och grammatisk problematik, men det är vanligt att det missar en hel del. En typisk miss som många ordbehandlingsproblem gör är att inte förstå den dubbla meningen i vissa ord som till exempel den gamla sloganen “En svensk tiger”.

Ytterligare ett hjälpmedel är att be en annan person korrekturläsa det du skrivit. Det har länge varit en standardmetod för författare och journalister, och det finns människor som har det som yrke. Du kan också be en vän eller kollega läsa din skrift, men det tar upp en hel del tid för den personen och det finns inga garantier för att de kommer ha bättre kunskaper än du. Därför är en textrobot som Cowrite ett mycket bättre alternativ eftersom den skriver först och du sedan kan göra mindre förändringar om du vill.

Varför är det viktigt att skriva rätt?

Förutom att det naturligtvis är lättare att förstå en text om den är välskriven är det också viktigt för det intryck du vill göra med den i vissa sammanhang. En jobbansökan som har en allt för personlig ton eller är full av stavfel ger intrycket av att den som skrivit den antingen inte bryr sig eller är slarvig. Du kan hitta ett flertal tips från Arbetsförmedlingen om hur du kan komponera ett personligt brev för att visa att du är seriös och verkligen är rätt person för jobbet. Hur bra tipsen än är går det dock inte att komma ifrån att det fortfarande är du som måste skriva brevet själv, och därför är Cowrite ditt bästa hjälpmedel.