Inlärning och fysisk aktivitet går hand i hand. Det är många svenska skolor som börjat införa daglig fysisk aktivitet för sina elever för att barnen ska må bättre och lättare kunna koncentrera sig under lektionstid.

Daglig gymnastik

Många skolor i Sverige på grundskolenivå har infört daglig fysisk aktivitet för sina elever. Ofta handlar det om ett kortare gymnastikpass på morgonen på cirka 15-20 minuter. Eleverna får röra på sig och få upp pulsen, men inte så mycket att de behöver duscha eller byta kläder. Det är flera skolor som upplever att barnen och tonåringarna mår bättre av att få göra ett minigympapass på morgonen: eleverna blir mindre rastlösa och har lättare att koncentrera sig.

Aktiviteter

Det finns en mängd olika och enkla aktiviteter som eleverna kan göra på morgonen och som inte kräver så mycket arbete för läraren. Dans: det finns dansfilmer på Youtube som visar olika rörelser och som passar som ett kortare gympapass. Promenad: en promenad är den enklaste formen av motion, mer ger också en möjlighet att samtala och skapa bra gemenskap i gruppen. Ett annat tips är att låta eleverna leda den fysiska aktiviteten, vilket ger dem möjlighet att träna på ledarskap och organisation.