Det finns några praktiska tips att ta till när studierna känns mycket tröga. Testa och se vilka knep som fungerar för dig.

Komma igång – när du hellre städar än studerar…

Även om du läser din drömutbildning på Stockholms universitet, kan det ibland vara lite trögt. Om du har svårt att komma igång med dina studier kan du lura dig själv att börja plugga. När du väl börjat läsa, kommer du ofta fortsätta av bara farten. Sätt din mobil på 15 minuter och besluta dig för att bara studera fram till klockan ringer. När de 15 minuterna har gått får du belöna dig med en kopp kaffe eller 10 minuter Netflix. Efter pausen arbetar du 15 minuter till. Efter ett tag kommer du inte ens ta någon paus utan bara fortsätta att studera.

Lära dig något nytt

Ibland kan ett ämnesområde vara svårt att ta till sig. För att lättare ta till sig kunskap är det viktigt att dels förstå kringkunskapen, dels börja med de stora penseldragen. Om du ska lära dig om Slaget om Stalingrad under andra världskriget, måste du först förstå de stora dragen om andra världskriget, Sovjetunionens roll och Stalin. Det kan låta som mycket, men om du söker på Youtube kommer du hitta många korta filmer som ger dig en övergripande bild av kriget – och plötsligt kommer du förstå vad du läser. Oavsett ämne, matematik, grammatik, kroppens delar eller elektricitet, börja med att titta på en kort film på nätet – och gärna flera gånger. Det är klokast om du ser ett par olika filmer om samma ämne, då det kommer att underlätta lärandet än mer, samt att det ibland kan finnas felaktigheter i vissa filmer.