Vad vill du jobba med? Det är en fråga som människor ställer sig i olika åldrar. En del vet redan från 5-årsåldern att de vill bli läkare eller frisörer, men för många kan svaret ändras under livets gång. Men, det är viktigt att ha en känsla för vad du vill arbeta med innan du söker in på en utbildning, så att du inte ångrar dig.

Vad tycker du om att göra?

En bra fråga att ställa sig när du ska välja skola eller jobb är att fråga dig vad du tycker om att göra. Ett tips är att ta fram papper och penna, eller ett dokument på datorn, och skriva ner olika saker som du gillar att göra – gärna i punktform, då blir det mer överskådligt än långa meningar. Leta inte efter yrken som du kan tänkas vilja arbeta inom, utan snarare olika ”uppgifter” och ”aktiviteter” som du tycker om: köra bil, omvårdnad, organisera, möta människor, kroppen och sjukdomar, blommor, utomhusarbete, sitta framför datorn, arbeta med händerna osv. En annan fråga som du bör ställa dig är om du tycker om rutin eller vill ha olika slags uppgifter – i de flesta yrken ingår både rutin och olika slags uppgifter, men du får en bättre känsla för vem du är genom att ställa frågan.

Vad tycker du inte om att göra?

Ibland har vi bättre vetskap om vad vi verkligen inte vill göra och även den kunskapen är bra. Men, det är viktigt att ta reda på om det du inte tycker om att göra verkligen är sant! Många säger att de inte vill bli lärare för att de var skoltrötta eller vantrivdes i skolan, men det betyder inte att de en dag kan bli fantastiska lärare; andra säger att de aldrig ska jobba med samma sak som sina föräldrar, trots att det egentligen kanske kommer att passa dem perfekt.

Om du ogillar matte, siffror och ha ordning så lär du inte trivas som ekonom, om du så skulle få ta över dina föräldrars framgångsrika revisionsfirma. Men, om du ogillar siffror, men gillar att leda och organisera, så kanske du passar att leda firman, men inte vara ekonom – tänk lite utanför ramarna.

Titta sedan på dina svar och hitta yrken som verkar passa dig. Jämför dig inte med andra! Om din kompis vill läsa på KTH och du hellre vill sitta i kassan på den lokala Ica-butiken, så ska du utgå från dig själv – då kommer du hitta rätt skola och kunna trivas med ditt yrkesval.