Efter tio år i grundskolan är det många tonåringar som är skoltrötta och tanken på tre års gymnasium kan kännas jobbigt. Om du är skoltrött ska du ändå satsa på att gå gymnasiet, men på ett program som passar dig.

Varför skoltrött?

För att kunna hitta rätt gymnasieprogram måste du fråga dig varför du är skoltrött. Tycker du att skolan är svår eller att det är för mycket teori? Eller är skolan jobbig för att du inte känner dig hemma i den och inte har så många kompisar? Eller är du bara allmänt skoltrött för att du vill få göra något annat, får lite mer spänning i livet? Orsaken till skolledan kan hjälpa dig att hitta rätt gymnasieprogram.

Mindre teori, mer praktik!

Det finns många praktiska gymnasieutbildningar som passar dig som är less på att bokstavligen sitta i skolbänken. Du kan bland annat utbilda dig till frisör, byggarbetare, undersköterska, djurvårdare, bilmekaniker, lastbilschaufför eller kock – det är också utbildningar som ger dig ett jobb efter avklarat gymnasium. Om du är intresserad av sport finns det olika idrottsgymnasium, som skidor eller ridsport.

Mer vänner

Det är många som får fler och nya vänner när de börjar gymnasiet av två anledningar. För det första ger gymnasiet en möjlighet att ”börja om”, du får en ny roll än den du haft i den klass som du hittills har gått i. För det andra kan du välja ett gymnasieprogram med likasinnade: andra musik- eller sportintresserade, mattenördar eller personer som också älskar att laga mat.

Något nytt och spännande

Om du bott i samma stad i hela ditt liv och känner att du vill se mer av världen, kan du söka in till ett gymnasium på en annan ort. Det är många som bor på elevhem under veckorna och åker hem till föräldrarna på helgen. Du behöver inte heller nödvändigtvis flytta hemifrån, men du kan välja att läsa ett program i grannstaden och på så sätt få möta nya människor.