En viktig fråga att tänka igenom är huruvida du ska ta studielån eller inte. En allmän regel är att undvika så mycket lån som möjligt – de ska trots allt betalas tillbaka, samtidigt är skola alltid en investering.

Gymnasiestudier och grundskola – behövs lån?

Om du inte fullgjort grundskolan – högstadiet – eller dina gymnasiestudier, bör du anmäla dig hos arbetsförmedlingen. Då kommer du att kunna läsa in den behörighet som du behöver och samtidigt få betalt, som en del av arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Om du började att läsa samhällskunskapsprogrammet på gymnasiet, men sedan hoppade av eller aldrig fullgjorde dina studier, är det också möjligt att läsa in andra program än det som du började med.

Om du tar lån för att läsa på Komvux för att bli behörig till högskola, kommer en del av ditt studielån minskas om du söker och kommer in på ett program. Om du planerar att läsa ett program ska du alltså inte vara rädd för att ta lån för att läsa in den gymnasiebehörighet som du behöver.

Universitets- och högskolestudier

De flesta tar studielån från CSN då de studerar vidare på högskola. Studielånet är egentligen ett lån för att klara vardagen under tiden som du går i skola, då du inte behöver betala för utbildning i Sverige. En del av studiemedlet är studiebidrag och den delen behöver du inte betala tillbaka.

Om du kan bo hemma hos dina föräldrar kan det ofta räcka med studiebidraget och att jobba extra. Om du däremot inte kan bo hemma, utan måste hyra rum eller lägenhet, är det ofta klokt att ta studielån så att du verkligen kan fokusera på studierna.

Jobba

Det är många studenter som jobbar extra, både under terminerna och under loven. En del studenter jobbar bara och lever så billigt att de inte behöver ta några lån – men det är undantagsfall. Andra både jobbar och tar lån för att ha en så skön studietid som möjligt. Det är enkelt att ändra hur stor procent av lånet som du vill ta hos CSN, vilket innebär att du kan testa att ta lån på 50 procent och se om du klarar dig på det, och i annat fall höja beloppet till heltid.

Betala tillbaka

En dag ska lånen betalas tillbaka. De flesta personer ser studier som en bra investering, samtidigt som de också önskar att de tagit lite mindre lån. Du bör ta de lån du behöver för att klara av dina studier på ett bra sätt, särskilt som det kan vara nog stressigt att oroa sig över nästkommande tenta, utan att också behöva oroa sig för räkningarna. Men, om du efter några terminer kan jobba mer och låna mindre, kommer det vara skönt den dag kuverten från CSN kommer.