Det kan vara svårt att veta hur du ska välja utbildning: ska du uppfylla en dröm eller ska du satsa på ett program som garanterat ger dig ett jobb? Det är en fråga som tonåringar ställer sig när de ska välja gymnasium, likväl (unga) vuxna ställer sig när de ska söka in till högskola.

Gymnasievalet

När du ska välja gymnasium ska du satsa på din dröm. Även om dina drömmar ändrar sig, så kommer du ha gått ett inspirerande gymnasieprogram som du trivts med och samtidigt tagit studenten. Om du senare kommer på att du nog inte kommer kunna bli nästa OS-stjärna, utan vill bli läkare, så får du läsa in nödvändig behörighet på Komvux.

>Högskolevalet

Den svenska högskolan är gratis, du behöver inte ta lån för att få studera. Däremot tar de flesta lån för att ha pengar att leva på. Om du inte behöver ta något lån kan du studera vad du vill – det kommer ju inte kosta dig så mycket. Om du däremot behöver ta lån ska du både satsa på din dröm, men samtidigt vara realistisk.

En viktig fråga att ställa sig är vad som är viktigast: yrket eller bostadsplatsen? Om du vill bo i fjällen eller yttersta skärgården bör du skaffa dig en utbildning inom ett område som du både gillar – men också ger dig ett jobb i den miljön. Om du drömmer om att bli marinbiolog, men vill bo i en by i mittersta Småland, kan du behöva justera dina planer och istället läsa till biolog med fokus på sjö eller skogsvård för att kunna få ett jobb.