Det är många 19-åringar som ställer sig frågan om de ska fortsätta att gå i skola eller om de ska jobba efter studenten. Efter tolv års skolgång är det många som vill göra något nytt, medan andra tycker att det känns naturligt och tryggt att fortsätta med sina studier.

Fortsätta studera

Om du vet vad du vill arbeta med och tanken på flera års högskolestudier känns lockande bör du satsa på det. Du har vanan att plugga och kommer snabbt anpassa dig till ditt nya liv. Om du bor i en stad med egen högskola kan du antingen bo kvar hemma och slippa ta studielån hos CSN, eller så flyttar du till en annan ort för att få testa en ny miljö och bo själv.

Börja jobba

Om du känner dig trött på att gå i skola bör du söka ett jobb. Möjligheten att läsa vidare kvarstår många år framöver. Om du är osäker på vad du vill jobba med är det klokt att testa olika slags jobb för att se vad du är skicklig på och trivs med; eller absolut inte vill göra. Det är också lätt att flytta utomlands, antingen till Norge eller inom EU – då behöver du inte söka arbetsvisum, utan bara hitta bostad och jobb.