Vare sig din tonåring går på högstadiet eller på gymnasiet kan du som förälder göra mycket för att din tonåring ska lyckas i skolan. Som förälder är du världens viktigaste person och även om det inte alltid känns som det, så behöver din tonåring dig för att fixa skoldagarna.

Mamma och pappa – världens viktigaste människor

Din tonåring behöver dig jättemycket, både din uppmärksamhet, tid, humor, men också dina råd och regler. En vänlig men stadig förälder är det bästa ett barn kan ha, även truliga tonåringar. Kom också ihåg att alla har olika begåvningar och jämför inte syskon med varandra. Ett barn kan ha lätt för skolan, för ett annat barn är det en daglig kamp. Ett E kan vara en stor seger för en tonåring, medan ett C kan vara tecken på lathet hos en annan.

1# Läxan

Hjälp din tonåring att fixa läxorna. Alla människor är olika och den metod som fungerar för ett barn behöver inte fungera för ett annat. Först och främst bör du fråga om läxor varje dag. Ha koll på prov och inlämningsuppgifter. Ett tips är att skriva upp det i en kalender som ni har i köket. Visa intresse och ge mycket uppmuntran. Fråga, men tjata inte. Ta reda på, tillsammans med din tonåring, hur denne bäst gör läxor, just när han eller hon kommit hem, efter middagen, på helgerna eller på kvällen. Besluta när läxorna ska göras och var konsekventa, inget dataspel innan tisdagens matteläxa är gjord. Ett smart sätt att få läxan gjord är genom läxhjälp, det är en särskild tid, en kompetent student hjälper din tonåring och ni kommer att se tydliga framsteg, vilket är särskilt viktigt i grundämnena.

2# Mobilen och sömn

Redan när ditt barn är yngre bör du skapa en vana att mobilen, datorn och surfplattan inte får vara i sängen när barnet ska somna. Stäng av wifi en särskild tid om nödvändigt, tråkigt för dig, men det är ju självklart dina barn som kommer först. Samtala om internet- och mobilmobbning och att de inte ska vara för privata på internet. Ha koll på vilka sidor de är på. Visa mycket intresse och var en förebild själv.

3# Aktiv fritid

Se till att din tonåring gör mer saker än bara går till skolan och sedan sitter framför datorn. Gör saker tillsammans, uppmuntra till idrott, spela ett instrument eller något annat aktivt. För att må bra behöver vi både “arbeta”, gå i skola, ha kompisar, få vila och en aktiv fritid.