Olika människor lär sig på olika sätt. Vi har alla olika inlärningsstilar och personligheter som påverkar oss vare sig vi går på mellanstadiet eller är 25 år och läser på universitet. Det kan vara bra att vara medveten om på vilket sätt som du lättast lär dig, så slipper du lägga ner tid på inlärningssätt som inte fungerar för dig.

Teoretiker eller praktiker

 

Hur tycker du om att lära dig nya saker? Vissa personer är mer teoretiskt lagda och lär sig bäst genom att läsa och skriva. För dem fungerar skolan oftast ganska lätt. Men många elever i grundskolan, och sedan som studenter på högskolan, tar lättare till sig kunskap genom att vara visuella, se kunskapen, eller att handfast få lära sig medan de samtidigt utför uppgiften praktiskt. Oftast väljer vi utbildningar utifrån vårt inlärningssätt, då inlärningssättet är en del av vår begåvning. En praktiker föredrar en praktiskt utbildning, medan en teoretiker föredrar en utbildning med främst dator, papper och böcker. Många personer är en kombination av teoretiker och praktiker, som sjuksköterskor, vissa lärare eller läkare (kirurger), och om de studerar till sjuksköterska på Karolinska Institutet så kommer de både att få läsa böcker och träna praktiska moment.

Olika inlärningsstilar

För att lära sig något är det viktigt att repetera kunskapen: repetition är kunskapen moder. Men, att repetera på ett sätt som inte fungerar skapar bara frustration. Ett bra sätt att lära sig ny kunskap är genom att använda olika inlärningsstilar: läsa i boken, skriva ned stödord, se en kort film om ämnet på Youtube och göra en tankekarta över kunskapen; om möjligt också göra något praktiskt med kunskapen. Om du till exempel håller på att lära dig Pythagoras sats, kan du testa att använda formeln på dörrar och fönster, och se efter om du räknat rätt genom att använda måttband och tumstock.

Vissa personer föredrar att skriva av kunskapen. När vi skriver av kunskap för hand, sker det också en slags överföring till hjärnan – som om vi lär oss kunskapen på två sätt samtidigt. Det är inte alla som blir hjälpta av att skriva, men de flesta lär sig av att i alla fall skriva ner stödorden.

Om du tycker om att prata kan du ofta lära dig bättre genom att samtala om kunskapen. Hitta en likasinnad klasskamrat och prata er igenom frågorna. Ett bra sätt att lära sig är också genom att återberätta kunskap – då inser du också om du har förstått området eller behöver träna lite till.