Precis som i alla typer av branscher så finns det olika typer av jobb inom skolväsendet. Man kan exempelvis bli skolägare, lärare, rektor, fritidspedagog eller kock. Således kommer denna artikel gå igenom vilka olika typer av jobb som finns inom skolväsendet samt vad de här jobben innebär.

De olika jobben inom skolan

Innan man bestämmer sig för vilken typ av jobb man vill ha är det viktigt att tänka på vad man vill jobba med och varför. Om man tycker det är spännande att driva en skola finns det exempelvis företagslån för dem som vill starta en ny skola. Om man tycker om att jobba med yngre barn så passar det exempelvis utmärkt att bli fritidspedagog på en grundskola. Men om man tycker om att lära ut mer komplexa saker så kan man välja att bli lärare på en gymnasieskola. Det viktiga är att man tänker noga innan man väl bestämmer sig, detta då det ofta kan vara svårt att byta jobb när man blir äldre.

Vad kräver de olika jobben?

Beroende på vad man vill jobba med inom skolan så krävs det generellt sett en högskoleutbildning om man vill bli lärare. Man kan exempelvis plugga till lärare på Malmö universitet, Stockholms universitet och Göteborgs universitet. Det viktiga att tänka på är att programmen som man går är mellan tre och fem år långa, vilket innebär att man kommer behöva lägga ner mycket tid på att studera.