Det kan vara svårt att komma på vad man vill utbilda sig till. Att det finns otroligt många olika utbildningar och yrkesbanor att välja mellan gör det hela kanske ännu svårare. Och hur bär man sig åt för att komma in på den utbildning man äntligen lyckats välja?

När du söker till högskola eller universitet är det flera saker som är viktiga att tänka på. Kolla upp om du är behörig till den utbildning du valt. Den grundläggande behörigheten krävs för alla högskoleutbildningar och innebär ett fullständigt gymnasiebetyg med godkända betyg i kurserna Svenska A/1, Engelska A/5 och Matematik A/1. Har du inget fullständigt gymnasiebetyg kan du läsa in det du saknar på till exempel Komvux eller en folkhögskola.

Flera utbildningar kräver att du har särskild behörighet. Det kan till exempel vara att ha fördjupade kunskaper i naturvetenskap om du väljer att läsa till ingenjör.

Genom att göra ett högskoleprov kan du öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill. Högskoleprovet går att göra varje hösttermin och vårtermin. Provet består av verbala delar, där svensk läsförståelse, svensk ordförståelse, meningskomplettering och engelsk läsförståelse ingår, samt kvantitativa delar, där matematisk problemlösning, kvantitativa jämförelser och resonemang samt diagram, tabeller och kartor ingår. Det är en stor fördel att förbereda sig och plugga inför högskoleprovet. Det finns ett flertal webbaserade tjänster som du kan använda dig av när du pluggar inför högskoleprovet. Det finns också en del böcker som du antingen kan köpa eller låna på biblioteket.